Dubbdäck är det vanligaste vinterdäcket i Sverige

Vintern är kommen och sedan 1 december har du varit tvungen enligt lag att ha vinterdäck, i fall vinterväglag råder. Vilket vinterdäck använder du? Dubbdäck eller friktionsdäck? I dag ska vi berätta mer om dubbdäck. 

Det absolut mest använda vinterdäcket i Sverige är dubbdäck. Det finns tre olika sorters vinterdäck som är godkända att använda sig av. Utöver dubbdäck är det friktionsdäck för nordiska förhållanden och friktionsdäck för nordeuropeiska förhållanden.

Det är lag på att ha vinterdäck från och med 1:a december fram till 31:a mars. Då är det olagligt att inte ha något av de tre ovan nämnda alternativen under sin bil när man kör på svenska vägar. Varför dubbdäck är det mest använda vinterdäcket i Sverige har sina förklaringar.

Dubbdäck

Dubbdäck är bäst på is

Dubbdäck är det absolut mest säkra vinterdäcket att köra på is med. Dubbdäck har förutom mycket grova mönster dessutom metallbitar som fungerar som dubbar. Mot halka på is är detta ett mycket bra botemedel. En stor anledning till att dubbdäck är överlägset störst som vinterdäck i Sverige är på grund av det svenska vädret. Man kan aldrig riktigt veta när vintern landar. Och när den väl gjort det så kan den snabbt försvinna igen för att dyka upp när den vill det. Omslag i vädret under dagen är också en bidragande faktor. När blixthalkan slår till vill man inte stå där med dåliga däck. Dubbdäck är säkrast att köra med när det är risk för blixthalka. Vanliga däck kräver ungefär tio gånger så lång bromssträcka som dubbdäck på isig väg.

Något som de flesta inte tänker på är att du även gör det säkrare för andra bilister när du använder dubbdäck. Främst genom att du kör säkrare och inte riskerar att krocka med andra, då hjälper det ju faktiskt inte speciellt mycket om de har dubbdäck på sin bil. Men du gör det också mindre halt för bilarna som kör bakom dig. Dina dubbdäck löser upp isen när du kör på den och gör det mindre spegelblankt för bilar framöver. Det är därför det är speciellt halt på morgonen, ingen har hunnit köra på vägen ännu.

One thought on “Dubbdäck är det vanligaste vinterdäcket i Sverige

 1. Hello. I see that you don’t update your website too often.
  I know that writing posts is boring and time consuming. But
  did you know that there is a tool that allows you to create new articles using existing content
  (from article directories or other pages from your niche)?
  And it does it very well. The new posts are unique and pass the copyscape test.
  You should try miftolo’s tools

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *