post

En mossig bilskrot

Man kanske inte tänker på en bilskrot när man planerar en utflykt. Här bör du tänka om. Utanför Tingsryd finns Kyrkö Mosse, en plats där tiden har stannat. Kyrkö Mosse går också under namnet Bilkyrkogården i Ryd, och visst är det lite spöklikt, men också väldigt vackert. Här vilar veteranbilar av många olika slag, och förfallet är en del av upplevelsen.

Kyrkö Mosse hittar du om du åker längsmed väg 119 i höjd med Tingsryd. Ett par gummistövlar är inte dumt att ha med sig. Myggstift är heller inte dumt då platsen är en gammal mosse.  Picknicen tar man gärna på en annan plats längs vägen.

En mosse som blev en Bilkyrkogården

Det hela började med Åke Danielsson också kallad Åke på Myren. På 30-talet köpte Åke en liten bit torvmosse i Ryd och började bryta torv. Här byggde han sig ett litet hus på tolv kvadrat vilket han bodde kvar i cirka sextio år.

Man kan inte annat än att säga att Åke var en driftig karl. Han byggde en egen torvfabrik som drev av en traktor. Han lade också ett tågspår som transporterade torven från mossen till torvfabriken.
På 40-talet var det sågverken tid. Sågspån fanns i överflöd och ersatte till stor del användningen av torven. Detta hindrade inte Åke. Under efterkrigstiden började bilismen breda ut sig och det blev flera bilar som skulle samsas på de då smala och trånga vägarna. Trafikolyckor och krockar var ett faktum. Åke startade helt enkelt Åke Danielssons Bilskrotningsanläggning.
Den gamla skroten på Kyrkö Mosse är idag kulturförklarad och skyddad i många år framöver. I slutet av 90-talet beslutades det att alla bilar skulle forslas bort, men på grund av dåligt väder skedde det aldrig. Det tackar vi för.
Här finns idag cirka 130 bilvrak från den goda tiden runt 50-talet. Även torvfabriken och det lilla boningshuset finns kvar att beskåda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *