post

Begagnade bildelar är inte så riskfyllt som folk säger

LAGA Begagnade bildelar

En tråkig sak med att äga bil är att det förr eller senare alltid blir något fel på den. Verkstäder tar ibland mycket betalt för nya bildelar. Ett alternativ för att spara in på pengarna är då att istället titta på begagnade bildelar.

Ordet begagnad klingar tyvärr ofta ganska illa i mångas öron. Det finns förutfattade meningar om att begagnade bildelar är slitna och därför kommer att gå sönder inom kort. Men de som säljer begagnade bildelar gör oftast en bra bedömning kring skicket som bildelen befinner sig i. Är den sliten så kasseras den. Är den däremot hel och fräsch så går den att återanvända.

Riskerna med begagnade bildelar är därför relativt överdrivna. Viktigt att förstå är att delar i bilar är gjorda för att hålla tusentals mil. Mindre slitage orsakat av några hundra mil får man dock räkna med. Slår man däremot ut kostnaden per återstående mil av begagnade bildelar kontra nya bildelar så blir det väldigt tydligt att det minst sagt är en hållbar affär.

Men att köpa en ny bil då? Är inte det bättre ur hållbarhetssynpunkt? Kanske, men rent ekonomiskt är det inte någon lönsam affär. Och delar på en ny bil kommer börja gå sönder inom några år också, och då är den totala värdeminskningen på bilen ändå så stor att kostnaderna för reservdelar – och i synnerhet begagnade bildelar – fortfarande ligger långt under den värdeminskning som en ny bil innebär, oavsett om den köps eller leasas.

Rådet blir därför att satsa slantarna på att köpa begagnat i fortsättningen. Kostnaderna för reservdelarna är avsevärt lägre samtidigt som du slipper en närmast chockerande värdeminskning på bilen i övrigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *