Att installera en pelletskamin i ditt hus är ett renare och grönare sätt att värma upp din inomhusmiljö. Lär dig hur det fungerar och vad du ska tänka på.
Pelletkaminer – ren värme för hela huset.
Pelletskaminer eldas med värmepellets som är gjorda på återvunnet, superkomprimerat sågspån, sågspån som är en spillprodukt från sågindustrin. Man sågar alltså inte ner träd för att göra värmepellets av dem, utan det handlar om återvinning av en spillprodukt som annars skulle ha slängts. Man skulle kunna säga att elda med ved är nästan att göra tvärtom mot att elda med pellets. Man sågar alltså ner träd för att elda upp dem. En pelletskamin brinner också varmare och renare än konventionella vedspisar eller eldstäder, vilket ger minimal rök och aska. Enligt återförsäljare är försäljningen av pelletkaminer jättestor, cirka 1 miljon hushåll i USA använder för närvarande pelletskaminer – inte illa för en kamin som bara uppfanns så sent som 1980.
Hur fungerar en pelletkamin?
Du börjar med att hälla värmepellets i pelletsbehållaren. Värmepellets matas sedan automatiskt in i en brännkammare, där de förbränns med hjälp av en fläkt som tvingar förbränningsluft in i kammaren. En annan fläkt blåser den heta luften ut i ditt hus.
Startar automatiskt eller manuellt
Vissa modeller kräver att du tänder eld själv, på andra modeller kan du trycka på en knapp på kaminen (eller en fjärrkontroll!) För att tända den; helautomatiska versioner är anslutna till en termostat och slås på eller av beroende på vald värmenivå.
Smidig och säker installation
Eftersom pelletskaminer fungerar annorlunda mot en vanlig kamin som arbetar med värmestrålning, förblir ytan relativt sval, vilket innebär att du kan installera kaminen så lite som tre tum från väggen. Det enda kravet är att det finns ett eluttag i närheten för att driva mätningssystemets och fläktarna (samt att ladda ett backupbatteri som tar vid om elen går). Fristående modeller ventileras genom ett 3- till 5-tums rör med dubbla väggar, men pelletsbrännare finns också som öppen spis, som ventilerar genom den befintliga skorstenen.